Weg met de VVV-bon of een bosje bloemen…. gewoon betalen alstublieft!

Mooi… je hebt ontdekt dat je een talent hebt. En je vindt ook dat dit talent beloond moet worden. Maar fatsoenlijk… niet met een tegoedbon voor de plaatselijke banketbakker of een bosje bloemen. Maar als je net aan het begin staat van je carrière, wellicht net bent afgestudeerd is het nog knap lastig om dit voor elkaar te krijgen.

Te vaak zien wij nog oproepen op het internet voorbij komen waar men hoge eisen stelt aan de in te zetten spelers, acteurs of figuranten maar slechts een lekkere lunch, onkostenvergoeding of reiskosten wil vergoeden. Maar het is toch goed voor je portfolio? 🙂
Je bent vaak wel de hele dag (als je pech hebt dagen) kwijt en hopelijk is de crew een beetje leuk… anders sluit je toch met een domper af en met lege zakken. Had ik nu maar….

De hele culturele community is in opstand op het moment dat er weer eens een oproep gedaan wordt van dergelijke strekking. Men is van mening dat spelers collectief moeten zeggen dit niet meer te doen. Ze verzieken de markt, wordt er wel gezegd.
Nu deel ik enigszins dezelfde mening want een professioneel acteur (let op: kan ook iemand zijn met gewoonweg veel talent, ongeschoold dus zijn. Iemand die het voor het werk doet en er de kost mee verdient) kost immers wel een paar honderd euro per dagdeel. Nu hoor ik een grote groep denken…. zoveel?

Mwah, het is niet eens zoveel… , de BN-ers heb ik niet eens meegerekend.
Ter vergelijking… weet jij wel wat een BN-er of artiest gemiddeld kost om in te zetten?
Voor een optreden van ongeveer 45-60 minuten variëren deze prijzen van € 1000 – €60.000. (schrik niet).

Deze bekende mensen zijn met Koningsdag 2019 in Breda - indebuurt ...
foto: ANP

Nu is het zo, dat bekende artiesten uiteraard hun sporen ruimschoots hebben verdiend of bekend zijn geworden door televisieprogramma’s. Wat betreft de laatste groep wil dit nog niet zeggen dat ze perse talent hebben, maar dat ze zijn opgemerkt bij een casting of auditie of dusdanige “kwaliteiten” hebben dat wij Nederlanders het leuk vinden om naar te kijken.
Neem nu Chateau Meiland bijvoorbeeld… leuke reality voor velen, getuige de kijkcijfers… maar om nu te spreken van talent?
Echter: wil je de Meilandjes boeken op een evenement bij te staan? Trek dan maar vast je portemonnee. Ik las overigens laatst dat je een door hem ingesproken voicemail kunt aanschaffen en als warme broodjes verkoopt. Soms zijn we gek…

De markt lijkt dus oneerlijk verdeeld, maar ben je eenmaal bekend? Dan staat het management in de rij en lijken de gages niet in een paar cijfers uit te drukken. Heb je echter talent maar nog weinig ervaring… tsja dat is andere koek.

Eigenlijk krom… maar aan de andere kant best begrijpelijk.

Moeten we dan allemaal ons best doen om zo bekend mogelijk te worden? Nee… bovendien is Nederland daarvoor te klein.
Wel kunnen we zorgen dat we allemaal wat marktconforme prijzen gaan hanteren en gewoonweg de gevulde koeken klussen weigeren. Het is tijd om de opdrachtgevers op te voeden… en marktconforme prijzen hanteren. Iedereen!

Opdrachtgevers denken vaak andersom en op de vraag wat de daadwerkelijke inhoud van een klus is, wordt onvoorstelbaar vaak nog geantwoord: “… ze moeten leuk doen…”. Deze opdrachtgevers hebben het dus niet begrepen en zullen ook nooit snappen waarom een dergelijk acteur in hun ogen zoveel geld kost. Juist dergelijke opdrachtgevers moeten we dus gaan opvoeden.

Als jij vindt dat je talent hebt en geboekt moet worden, moet je ook weten waar de prijzen in de markt liggen.
Dit geldt voor indirecte opdrachtgevers zoals artiestenbureaus, maar juist ook de partij die daadwerkelijk de vraag uitzet en op zoek is naar mooie creatieve invullingen.

Nu is de hamvraag? Hoe bepaal ik mijn eigen prijs?

Lastig… maar ik kan je wel een kleine indicatie geven voor acteurs, presentatoren of figuranten.

Stap 1

Kijk naar afgeronde opleidingen, opgedane referenties en ervaring. Wat heb je al gedaan? Zijn het bekende merken? Heb je bewijsmateriaal daarvan in de vorm van referentie, foto of video?
Hoeveel jaar ervaring heb je al opgedaan?

Hoe profileer je jezelf?

  1. Heb je een goede website? Perfecte foto’s? Een goed showreel?
    Je zult dan automatisch hoger kunnen worden ingeschaald, want het getuigt van professionaliteit en betrouwbaarheid.Bovenop je standaard gage kijk je wat er van je gevraagd wordt. Zit er veel voorbereiding aan vast? Wordt er daarnaast veel van je gevraagd? Probeer dit in “meerwerk” uit te drukken en hang er een kostenplaatje aan.
  2. Houdt rekening met de buy-out. Om je beeld- en portretrecht te mogen gebruiken, moeten mensen buy-out fee betalen. Dit doen ze ook om je te binden aan het merk (je kan dan vaak niet meer werken voor een concurrerend merk) Dit is een vooraf bepaald bedrag en kan enorm variëren per opdracht.

Stap 2. Buyout

Als je gecast wordt voor meerdere televisie commercials, kan de buy-out wel een jaarsalaris bedragen. Waarschijnlijk wordt je dan dus ook gevraagd om meerdere keren een commercial op te nemen. Ze willen ze dat je zoveel mogelijk voor hun merk werkt (en geen dingen van de concurrent aanprijst of koopt).
Bovendien moet je ander werk laten schieten, daarom liggen die uitkoopgages zo hoog.

De meeste video’s, castings en filmpjes worden tegenwoordig gebruikt voor online gebruik, zoals YouTube of voor op een eigen website. Wat is daar gebruikelijk? Bij de meeste acteurs die ingehuurd worden, is een buy-out tussen de € 100 en € 600 gebruikelijk voor (1 jaar onbeperkt online gebruik). Dit betaald de opdrachtgever ook en wordt dus meteen doorbetaald aan de spelers.


NB. Let bij het afsluiten van de buy-out op de einddatum. Noteer deze in je agenda en trek tijdig bij de opdrachtgever aan de bel indien de buy-out verloopt en jij niets meer hebt gehoord van een eventuele verlenging.

Tijdens het draaien / dagvergoedingen

De meeste acteurs en figuranten onder ons werken met dagdeel tarieven. Een dagdeel is dan 4 of 5 uur en er wordt afgesproken wat de vergoeding daarvoor is. Denk aan € 200 – € 400 per dagdeel als redelijk normale vergoeding.

Zo kan een project voor het opnemen en uitzenden van een commercial bijvoorbeeld oplopen naar een paar duizend euro.

Voorbeeldvergoeding:
3 dagen draaien a € 400 per dag (ex reisk) = € 1.200
Voor de buyout van een jaar krijg je € 1.200

€ 2.400 dus voor een dergelijk commercial is wel redelijk marktconform.

Zou jij daarmee akkoord zijn? Past dit bij jou beeld van vergoedingen? Ben je het waard?
Mooi! Je ziet… dit is vele malen hoger dan dergelijke oproepen die op het internet vindt.

Let wel: genoemde tarieven zijn een richtlijn en niet bindend. Ga dus voor het goede gevoel en zorg ervoor dat het werk het waard is geweest. Achteraf discussiëren over te lage gages of meer gemaakte kosten is not-done.

Conclusie: Wij moeten de opdrachtgevers opvoeden. Maar ook stoppen met voor een habbekrats werken.
Willen ze professionals? Dan zullen ze de vergoedingen moeten geven die aan de markt gelinkt zijn.
Vind jij dat jij maar 100€ kwijt bent voor een dag werk? Mmmm moet je jezelf toch eens achter de oren krabben. Want als je zo een beetje salaris moet verdienen, moet je al snel 25 dagen per maand werken. En trek er maar 30% van af voor de belastingen, zorgverzekeringswet, verzekeringen, vaste lasten etc…
Dan houdt je dus maar rond de € 1.000 over, maar moet je wel zorgen dat je 25 dagen werk hebt per maand. Succes…

Corona-update: Ook de muzikanten en artiesten die gevraagd worden om bij verzorgingshuizen te komen zingen dienen uiteindelijk ook hun boterhammen te kunnen betalen van hun beroep. Stop dus met gratis verzoeken.
In een supermarkt of winkel betaal je ook gewoon wat op het prijskaartje staat. Aan de bakker vraag je ook niet: “Doe maar 1 euro…”

Sander Steffen – oprichter en beheerder theatervacatures.

overigens komt alle informatie uit de online casting training: Shine like a star. (€ 7,99 – theatervacatures.com)