Heb jij je zaakjes op orde als jij een casting gaat doen?

Laten we bij het begin beginnen.

Hoe krijg je de meeste kans om te worden uitgenodigd voor een casting of auditie?

De meeste kans heb je als jij exact in het profiel past wat de casting-director zoekt. Dus de juiste leeftijd, juiste looks, juiste ervaring en uitstraling. Vaak is het voor hen zoeken naar een speld in een hooiberg, daarom kijken ze vaak verder dan dat ene perfecte plaatje en organiseren ze een casting.

Zodra een casting director op zoek gaat, wordt de eerste selectie gemaakt op basis van beeldmateriaal. Belangrijk is dus om je goed te laten zien. Zorg dat je profiel en beeldmateriaal op orde is; dan bedoelen we niet een verzameling van Facebook foto’s of die vakantiekiekjes waar je (wellicht met net een drankje teveel) zelf vind dat je goed op staat. Nee. Zorg voor goede foto’s, essentieel.

Goede foto’s springen er zo uit en maken de kans vele malen groter dat je wordt uitgenodigd.

Heb je dit nog niet op orde?

Stap 1

Goede castingfoto’s zijn het begin!

Ga op zoek naar een partij om goede foto’s van jezelf te laten maken. Het liefste in verschillende settingen met verschillende kapsels of kleding. Beelden van jezelf terwijl je aan het werk bent werken ook altijd goed.
Tegenwoordig hoeft het ook allemaal niet veel geld te kosten, soms heb je voor € 25- € 100 al fantastische castingfoto’s. Ga in Google eens op zoek waar je mooie foto’s in de buurt kunt laten maken. Wellicht zijn er studenten van de fotografie academie of heb je zelf een goede fotograaf in je kennissenkring.

NB. De meeste casting foto’s worden gemaakt tegen een donkere achtergrond, dan komt je gezicht het beste naar voren.

TIP! Kijk eens op https://www.fotostudio87.nl/casting-fotografie/
Zij zijn gespecialiseerd in het maken van goede professionele casting foto’s.

Heb je een goede partij gevonden? Dan zijn een close-up, een totaalfoto en twee andere houdingen vaak al genoeg om jezelf op de kaart te zetten. Ok. Dat was makkelijk. Toch?

Stap 2

Het inschrijven bij een van de vele castingbureaus. Maar welke dan? En hoe gaat het in zijn werk?

De meeste castingbureaus bevinden zich in en rondom Amsterdam. Het is niet gebruikelijk om geld te betalen voor het inschrijven. Mocht je wel een castingbureau vinden die inschrijfgeld van je eist, dan gaat het meestal om malafide bureaus. 

De meeste bureaus hebben speciale webpagina’s om je meteen in te schrijven. Je kunt daar ook alle informatie kwijt. Vul deze profielen zo goed mogelijk in en zorg dat je het bijhoudt.

Download hier een lijst met bekende casting bureaus en hun links om jezelf in te schrijven.

TIP! Wij helpen je graag een handje. Je kunt een lijst van castingbureaus vinden in deze download. ==>

Kijk eens naar wat recent werk van het bureau en weet wat ze doen.

Maak voor jezelf een lijst van castingbureaus en ga je inschrijven. Dit is altijd kosteloos. Als je moet betalen om je in te schrijven voor een casting bureau, doe dit niet. Dit is niet gebruikelijk.

Probeer je te beperken tot 5 of 10 bureaus zodat je altijd kunt zorgen dat je profiel up-to-date is. Geloof me, het is al werk genoeg om je werkervaring recent te houden en bij ieder castingbureau ervoor te zorgen dat de foto’s recent blijven.

Hou dit bij voor jezelf. En kijk af en toe kritisch naar de foto’s? Zijn ze nog actueel genoeg?

NB. Als de eerste indruk bevalt, gaat de casting-director vaak op zoek naar meer informatie over je. Het eerste wat hij zal doen is je naam door een zoekmachine halen om te kijken wat er naar voren komt. Probeer het zelf ook eens. Tik je naam in met Google en bekijk de resultaten. Wellicht zitten er resultaten tussen waarvan jij niet wist dat deze online stonden. Daarbij zijn Facebook en andere sociaal media zoals Instagram of LinkedIn ook belangrijk om even door te spitten. Is alle informatie nog relevant en actueel? Sta je niet met je dronken kop op de bar in Tirol of tijdens carnaval? Is je werkervaring up-to-date? Kortom, spit even je social media door en bewerk of verwijder niet relevante items.

Wat het beste werkt is het hebben van een eigen website, met goed portfolio, mooie foto’s en een strakke showreel. Heb je dit nog niet op orde?Wij kunnen eventueel samen met filmke.nl een showreel voor je maken. Deze heb je dan al in drie dagen binnen. Heb je echter nog geen beeldmateriaal van jezelf, dan kunnen zij je helpen met het maken ervan en heb je nooit meer een excuus om  geen showreel te hebben.

Stap 3

Ok. Je hebt goede foto’s, wellicht een eigen website en je hebt je ingeschreven. Nu is het wachten totdat je geselecteerd wordt voor een casting.
Kun je daar zelf actief nog iets aan doen? Jazeker, houd de websites en social media van de casting bureaus in de gaten voor oproepen die wellicht in jouw profiel passen.

Tot zover deel 1.
Volgende keer een uitgebreide post over hoe je jezelf nu het beste kunt voorbereiden voor een casting?

Theatervacatures.com biedt je een wekelijkse selectie van de leukste oproepen, verzameld op een plaats. Wij geven je tevens tips voor een perfecte casting of auditie. Kijk ook eens op onze community.
Deze tips komen uit het gratis te downloaden E-Boek “Shine like a Star”. Ook het hele boek lezen? Klik hier